ARX divizija ima za cilj udvostručiti prodaju u roku od pet godina

Anunced: 21 Mart 2023

Razgovor sa Petrom Orbanićem, direktorom ARX divizije


ARX je počeo pripremati strategiju za ARX program prošle jeseni, u kojoj smo postavili ciljeve i aktivnosti za narednih pet godina. U pripremi iste učestvovao je veći tim, uključujući direktora ARX divizije i kolege iz prodajnog tima, kao i rukovodioce proizvodnje, razvoja, kvaliteta, nabavki i HR-a. U strategiji smo uspostavili strateške smjernice za sve oblasti našeg poslovanja, sa fokusom na prodaju. Petar Orbanić, direktor ARX divizije, predstavio je ključne ciljeve i strateške orijentacije tokom diskusije.

Kakva je strategija PC ARX-a za narednih pet godina?

U strategiji smo kao cilj odredili udvostručenje prodaje u asortimanu okova za pet godina, uz istovremeno osiguranje godišnjeg rasta od 5% u asortimanu komponenti. To uključuje i proizvode koje prodajemo pod brendom ARX i okove koji proizvodimo pod brendovima kupaca, s primarnim ciljem povećanja prodaje asortimana vrata. Prodaju ćemo povećati i proširenjem ponude tzv. robe, a to su proizvodi koje ne proizvodimo već su povezani sa našim prodajnim programom. Istovremeno, postavili smo petogodišnji cilj povećanja dodane vrijednosti po zaposlenom na 60.000 eura, kao i povećanja profitabilnosti.

Koja su naša strateška tržišta i proizvodi?

Koncentrišemo se na tržišta sa većom kupovnom moći, prije svega na zemlje zapadne Europe. Također ćemo tražiti načine za ulazak u ili širenje na američkom tržištu. To su zemlje u kojima će u narednim godinama biti još veći naglasak na postizanju ekoloških ciljeva i pratećoj promociji energetski efikasnog renoviranja zgrada, što će za rezultat polučiti povećanu potražnju za našim proizvodima. U strategiji smo naš prodajni program podijelili u četiri prodajne grupe. Pored okova za prozore i brava za vrata, specijalizovani smo za okove za klizne zidove i tzv. robu.

Ko su naši strateški kupci?

Nastavit ćemo ulagati u razvoj našeg ARX brenda i prilagođavati naš prodajni program kako bismo zadovoljili što više potreba kupaca na tržištu. Međutim, u ovom segmentu postoji žestoka konkurencija, pa vidimo našu priliku da se prilagodimo kupcima koji traže partnere u razvoju inovativnih rješenja. Veći proizvođači obično nisu spremni da se prilagode potrebama kupaca, ali mi smo u prilici da funkcionišemo kao specijalizirani proizvođač. Naši klijenti cijene ekskluzivnost naše ponude, što joj daje još veću vrijednost.

Koje su strateške smjernice za razvoj?

Brave na vratima ostaju primarni fokus razvoja jer ovim proizvodima dodajemo veću vrijednost. Postoji i više mogućnosti za inovativna rješenja, kao što je razvoj takozvanih rješenja za pametne domove. Istovremeno, jedan od najvažnijih zadataka je stvaranje novih odlika koje će instalaciju i upotrebu naših proizvoda učiniti lakšom. To uključuje, na primjer, obnovu naše trenutne prodajne ponude, koja sadrži veliki broj stavki. Želimo klijentima olakšati odabir nudeći više funkcija u jednom proizvodu. To će pojednostaviti proces odabira i za kupca i za našu proizvodnju, što će rezultirati manjim brojem različitih artikala i većim serijama. Uskoro ćemo pokrenuti ambiciozni projekat ARX 2.0, o kojem ćemo detaljnije razgovarati u narednim mjesecima.

Šta strateški pravci prodaje i razvoja znače za proizvodnju?

S jedne strane, manje artikala zbog poboljšane funkcionalnosti proizvoda ARX prodajnog programa znači veće serije. S druge strane, manje serije su rezultat specijaliziranog pristupa i prilagođavanja potrebama kupaca. To podrazumijeva da će doći do promjena u proizvodnji kako bi se osigurala veća fleksibilnost i uvođenje novih tehnologija kako bi se zadovoljile potrebe novih proizvoda.

Kliknite na dugme i kontaktirajte nas za više informacija.

KONTAKTIRAJTE NAS