ARX divizija ima za cilj da udvostruči prodaju u roku od pet godina

Najavljeno: 21 март 2023

Razgovor sa Petrom Orbanićem, direktorom ARX divizije


ARX je počeo da priprema strategiju za ARX program prošle jeseni, u kojoj smo postavili ciljeve i aktivnosti za narednih pet godina. U njegovoj pripremi učestvovao je veći tim, uključujući direktora ARX divizije i kolege iz prodajnog tima, kao i rukovodioce proizvodnje, razvoja, kvaliteta, nabavki i HR. U strategiji smo uspostavili strateške smernice za sve oblasti našeg poslovanja, sa fokusom na prodaju. Petar Orbanić, direktor ARX divizije, predstavio je ključne ciljeve i strateške orijentacije tokom diskusije.

Kakva je strategija PC ARX-a za narednih pet godina?

U strategiji smo odredili da udvostručimo prodaju programa okova za pet godina, istovremeno obezbeđujući godišnji rast od 5% u komponentnom programu. To uključuje i proizvode koje prodajemo pod brendom ARX i okove koji proizvodimo pod brendovima klijenata, sa primarnim ciljem povećanja prodaje programa vrata. Planiramo povećati i proširiti asortiman tzv. robe, a to su proizvodi koje ne proizvodimo već su povezani sa našim prodajnim programom. Istovremeno, postavili smo petogodišnji cilj povećanja dodate vrednosti po zaposlenom na 60.000 evra, kao i povećanja profitabilnosti.

Koja su naša strateška tržišta i proizvodi?

Koncentrišemo se na tržišta sa većom kupovnom moći, odnosno zapadnoevropske zemlje. Takođe ćemo tražiti načine da uđemo ili se proširimo na američko tržište. To su zemlje u kojima će u narednim godinama biti još veći akcenat na ostvarivanju ekoloških ciljeva i pratećoj promociji energetski efikasne adaptacije zgrada, što će rezultirati povećanom potražnjom za našim proizvodima. Naš prodajni program smo podelili u četiri prodajne grupe u strategiji. Pored okova za prozore i brava vrata, specijalizovani smo za okove za klizne zidove i tzv. robu.

Ko su naši strateški klijenti?

Nastavićemo da ulažemo u razvoj našeg ARX brenda i prilagođavanje našeg prodajnog programa kako bismo zadovoljili što više potreba klijenata na tržištu. Međutim, u ovom segmentu postoji žestoka konkurencija, pa vidimo našu priliku da se prilagodimo kupcima koji traže partnere u razvoju inovativnih rešenja. Veći proizvođači obično nisu spremni da se prilagode potrebama kupaca, ali smo u stanju da funkcionišemo kao specijalizirani proizvođač. Naši klijenti cene ekskluzivnost naše ponude, što dodaje veću vrednost.

Koje su strateške smernice za razvoj?

Brave za vrata ostaju primarni fokus razvoja jer ovim proizvodima dodajemo veću vrednost. Takođe postoji više mogućnosti za inovativna rešenja, kao što je razvoj takozvanih rešenja za pametne kuće. Istovremeno, jedan od najvažnijih zadataka je stvaranje novih svojstava koja će koristiti instalaciji i korišćenju naših proizvoda. To uključuje, na primer, obnavljanje našeg trenutnog prodajnog asortimana, koji sadrži veliki broj artikala. Želimo da klijentima olakšamo izbor nudeći više svojstava u jednom proizvodu. Ovo će pojednostaviti proces izbora i za klijente i za našu proizvodnju, što će rezultirati manjim brojem različitih artikala i većim serijama. Uskoro ćemo pokrenuti ambiciozni projekat ARX 2.0, o kojem ćemo dalje razgovarati narednih meseci.

Šta strateški pravci prodaje i razvoja znače za proizvodnju?

S jedne strane, manje artikala zbog poboljšane funkcionalnosti proizvoda ARX prodajnog programa znači veće serije. S druge strane, manje serije su rezultat specijalističkog pristupa i prilagođavanja potrebama klijenata. To podrazumeva da će doći do promena u proizvodnji kako bi se obezbedila veća fleksibilnost i uvođenje novih tehnologija kako bi se zadovoljile potrebe novih proizvoda.

Kliknite na dugme i kontaktirajte nas za više informacija.

KONTAKTIRAJTE NAS